Welk budget past bij mij?

Als u gaat verhuizen, dan krijgt u te maken met eenmalige en maandelijkse kosten. Het budget dat u hiervoor kunt of wilt vrijmaken, hangt af van uw financiële situatie en uitgavenpatroon.

Kosten op een rijtje zetten

Om te voorkomen dat u met financiële tegenvallers wordt geconfronteerd, is het belangrijk de eenmalige en maandelijkse kosten goed op een rijtje te zetten. Ook moet u uw financiële situatie en uitgavenpatroon goed in beeld hebben.

Eenmalige kosten

Of u nu naar een koophuis of een huurhuis gaat, u maakt altijd eenmalige kosten voor de verhuizing en voor het inrichten van uw nieuwe huis (en tuin). Bij een koophuis maakt u ook nog eens eenmalige kosten voor bijvoorbeeld de hypotheekadviseur. Verder brengt u eigen geld in.

Budget: maandelijkse kosten

Woont u in een huurhuis, dan betaalt u elke maand huur en servicekosten. Heeft u een koophuis, dan zijn er andere maandelijkse lasten, zoals de rente en aflossing van uw hypotheek, en de kosten voor bijvoorbeeld verzekeringen, onderhoud en belasting (WOZ). En natuurlijk wilt u elk maand ook nog wat overhouden om te sporten, uit te gaan of andere leuke dingen te doen.

Meer informatie:

  • De extra eenmalige en maandelijkse kosten van een huurhuis kunt u vinden op Funda.
  • Een overzicht van de kosten van een koophuis vindt u bij de Vereniging Eigen Huis.
  • De kosten van de inrichting en de afwerking kunt u per ruimte berekenen met de budgetplanner van de Vereniging Eigen Huis.
  • Voor een basistuin van 5,7 bij 12,1 meter kunt u verschillende ontwerpen maken en de bijbehorende kosten zien op Take me Outside.
  • Bij het Nibud kunt u met het persoonlijk budgetadvies inzicht krijgen in uw totale inkomsten en uitgaven. U ziet hier ook wat een vergelijkbaar huishouden uitgeeft.