Wat moet ik weten over garantie?

Let erop dat u een garantieregeling heeft met het Keurmerk GarantieWoning. Hiermee bent u goed verzekerd als de bouwer failliet gaat en heeft u garantie bij bouwfouten. Bovendien kan uw hypotheekverstrekker erom vragen.

Wettelijke bescherming

Uw huis moet voldoen aan de eisen voor nieuwbouw uit het Bouwbesluit, en aan de eisen van goed en deugdelijk werk. Als uw huis hieraan bij oplevering niet voldoet, moet de aannemer de gebreken binnen drie maanden herstellen. Deze bescherming heeft u sowieso; dat is geregeld in de wet.

Keurmerk GarantieWoning: extra bescherming

Het Keurmerk GarantieWoning geeft u extra bescherming en zekerheid. De garantieregelingen van ontwikkelaars en aannemers die zijn aangesloten bij de verzekeraars SWK, Woningborg of BouwGarant, vallen onder dit keurmerk. Het Keurmerk GarantieWoning geldt voor ongeveer negentig procent van de nieuwbouwhuizen. Op de overige tien procent zit geen garantie met dit keurmerk. Garantieregelingen zonder dit keurmerk bieden u minder bescherming. Zo loopt u het risico dat de afbouw van uw huis niet voor u geregeld wordt, of dat u met extra kosten wordt geconfronteerd bij een faillissement van de bouwer. Daarnaast loopt u het risico dat het herstel van gebreken na oplevering minder goed is gewaarborgd.

Voordelen van het Keurmerk GarantieWoning

Bedrijven die een garantieregeling bieden met het Keurmerk GarantieWoning, bieden u diverse voordelen:

  • Minder risico op een faillissement.
  • Schadeloosstelling bij een faillissement van de aannemer tijdens de bouw en na oplevering.
  • Garantie bij bouwfouten (in het algemeen zes jaar, bij ernstige fouten tien jaar).
  • Een evenwichtig contract.
  • Extra bedenktijd na het sluiten van de koopovereenkomst.
  • Een eenvoudige en goedkope geschillenprocedure.

Een nadere toelichting van de voordelen vindt u bij Vraag & antwoord: Garantie – Welke voordelen biedt het Keurmerk GarantieWoning?

Controleer uw garantieregeling

Met het Keurmerk GarantieWoning bent u dus verzekerd van een goede bescherming als de bouwer failliet gaat of bij gebreken. Ook profiteert u van andere voordelen. Controleer daarom vóór aankoop of de garantieregeling op uw huis onder dit keurmerk valt. Dat is heel gemakkelijk; u vraagt het gewoon na bij de ontwikkelaar of de bouwer. Vraag dan meteen bij welk garantie-instituut de bouwer is aangesloten. Er zijn drie verzekeraars die het keurmerk van de Stichting GarantieWoning mogen voeren: SWK, Woningborg en BouwGarant. De voorwaarden van deze partijen verschillen op details, maar alledrie voldoen ze aan de kwaliteitseisen van de stichting. Naast eisen aan de garantie stelt de stichting ook eisen aan de contracten en aan de manier waarop geschillen worden opgelost.

Keurmerk nodig voor NHG

De zekerheid van het Keurmerk GarantieWoning is niet alleen prettig voor u. Ook banken waarderen deze extra zekerheid. In een aantal gevallen is deze zelfs noodzakelijk. Bijvoorbeeld als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt. Maar ook zonder NHG kunnen banken om het keurmerk vragen. Als de bouwer van uw nieuwe huis is aangesloten bij een van de erkende verzekeraars, zit u altijd goed.

Meer informatie: