Warmte uit douchewater

Met een douche-wtw wordt warmte uit wegstromend douchewater nuttig gebruikt. Een warmtewisselaar zorgt voor warmteterugwinning (wtw), dus voor hergebruik van de warmte.

Waarom een douche-wtw?

Warmteterugwinning uit douchewater spaart energie die anders via het doucheputje wegloopt. De energie wordt gebruikt om leidingwater voor te verwarmen. Daarmee gebruikt u de warmte dus telkens opnieuw. Het energieverbruik voor douchewater daalt hierdoor met bijna 40 procent. In een gemiddeld huishouden, bij gebruik van een HR-107 combiketel  komt dat neer op een besparing van 100 m³ aardgas per jaar. Bij nieuwbouw is een douche-wtw al snel een rendabele investering. De meerkosten (in de v.o.n.-prijs) zijn niet hoger dan 600 tot 900 euro.

Hoe werkt een douche-wtw?

De warmteterugwinning gebeurt met een warmtewisselaar rond de afvoerbuis, net onder het afvoerpunt van de douche. Dit wordt ook wel een douchepijp-wtw genoemd. Koud leidingwater stroomt in tegengestelde richting langs de afvoerbuis. Het schone water neemt de warmte van het douchewater aan, uiteraard zonder dat de twee waterstromen met elkaar mengen. Een douchepijp-wtw past alleen als er onder het afvoerpunt voldoende verticale ruimte is. Bij een douche op de begane grond is die ruimte er vaak niet. Dan is een douchebak-wtw (met een speciale douchebak) of een douchegoot-wtw (bij een inloopdouche) mogelijk.

Aandachtspunten

  • Bij een douche-wtw heeft u een thermostatische mengkraan nodig om te zorgen voor een constante temperatuur van het douchewater.
  • Een douche-wtw wordt bij nieuwbouw aangebracht. U ziet er niets van en er is geen technisch onderhoud nodig.

Meer informatie:

  • MilieuCentraal geeft meer informatie over de douche-wtw. Hier vindt u ook een filmpje.