Woonwensen bepalen

Weet wat u wilt, en vooral ook wat u niet wilt. Dat maakt het zoeken van een passend huis een stuk eenvoudiger. U kunt immers veel gerichter zoeken als u uw woonwensen duidelijk voor ogen heeft.

Woonwensen op een rijtje zetten

Zet dus goed op een rijtje wat u echt belangrijk vindt, en op welke gebieden u eventueel concessies zou kunnen doen.

Meer informatie:

  • De zoekcriteria op Funda geven u een goed beeld van waar u aan kunt denken, zowel voor koop als voor huur.
  • De Vereniging Eigen Huis heeft twee opdrachten om uw woonwensen in beeld te krijgen.
  • Drie ontwikkelaars en bouwbedrijven hebben de woonSMAAKtest ontwikkeld, een speels hulpmiddel om over uw woonwensen na te denken.

Kiezen voor kopen of huren

Ga ik kopen of ga ik huren? Het antwoord op die vraag is heel persoonlijk. Aan zowel kopen als huren kleven voor- en nadelen, die voor iedereen weer anders zijn.

Verdiepen in de voor- en nadelen

Wilt u bijvoorbeeld geen zorgen over onderhoud, niet de verplichting van een hypotheek, en het gemak dat u heel snel weer kunt verhuizen? Dan is huren waarschijnlijk de beste keuze. Wilt u echt een eigen huis, dat zo veel mogelijk is aangepast aan uw persoonlijke wensen? Dan kunt u misschien beter een huis kopen. Verdiep u goed in de voor- en nadelen voordat u een beslissing neemt.

Meer informatie:

  • Op de site van het Nibud vindt u een overzicht van de voor- en nadelen van zowel koop- als huurwoningen.
  • De rekentool van BerekenHet geeft u een globale indicatie van het verschil in maandlasten tussen kopen en huren.

Kiezen voor nieuwbouw of bestaande bouw

Een huis helemaal van nu, volledig afgestemd op uw woonwensen? Of een woning waar anderen karakter aan hebben gegeven? Nieuwbouw of bestaande bouw? Dat is de keuze.

Voor- en nadelen in kaart brengen

Zowel nieuwbouwhuizen als bestaande woningen hebben voor- en nadelen. Het is belangrijk de voor- en nadelen goed in kaart te brengen. Bekende voordelen van nieuwbouw zijn onder meer het geringe onderhoud en uitstekende isolatietechnieken. Tegelijkertijd gelden bepaalde voordelen van bestaande bouw (zoals volwassen groen in de straat, en voorzieningen als winkels, horeca en openbaar vervoer in de buurt) steeds vaker ook voor nieuwbouwhuizen; veel projecten worden immers ingepast in bestaande wijken. Daarnaast zijn de oplevertijden veel korter dan vroeger. Bovendien zijn nieuwbouwhuizen vaker dan voorheen ook per direct beschikbaar. Zo zijn er nog meer voordelen.

Meer informatie:

Financiële mogelijkheden in kaart brengen

Hoeveel mag ik lenen? Welke maandelijkse lasten kan ik aan? En zijn er ondersteunende regelingen? Met de antwoorden op dit soort vragen brengt u uw financiële mogelijkheden om een huis te kopen of te huren, in kaart.

Normen voor maximale hypotheek- of huurlasten

Geldverstrekkers en verhuurders hanteren normen voor wat u maandelijks mag uitgeven aan uw hypotheek of huur. Dat kan ertoe leiden dat u dat droomhuis niet kunt kopen of huren, al had u dat misschien wel verwacht.

Financiële ruimte

Uw financiële ruimte wordt bepaald op grond van uw inkomen, eigen vermogen, schulden en verplichtingen. Verder is uw uitgavenpatroon van belang; hoeveel wílt u eigenlijk aan wonen uitgeven, in relatie tot uw andere uitgaven? En mochten uw woonwensen uw financiële mogelijkheden te boven gaan, onderzoek dan of u in aanmerking komt voor een ondersteunende regeling (als u wilt kopen), of een tegemoetkoming in de huur (als u wilt huren).

Meer informatie:

Onder Vraag & antwoord: Financiën vindt u meer informatie om u te helpen uw financiële mogelijkheden in beeld te brengen. U kunt ook direct het antwoord op een van de onderstaande vragen bekijken.

Huis zoeken

Heeft u uw (woon)wensen en mogelijkheden, bijvoorbeeld op financieel gebied, goed in beeld? Dan kunt u een huis gaan zoeken. U kunt hiervoor terecht op vele websites, en natuurlijk op open dagen.

Online zoeken, én voorlichting ter plekke

Het aantal websites met koop- en huurwoningen is legio. Tegelijkertijd zijn er maar weinig websites met een goed en actueel overzicht van het nieuwbouwaanbod. Daar komt bij dat aanbieders niet kunnen volstaan met alleen het online aanbieden van hun woningen. Voorlichting ter plekke, op de bouwplaats, is nog veel belangrijker. Ontwikkelaars organiseren dan ook regelmatig open dagen op de bouwplaats of in de modelwoning, als die er al is. U kunt dan meteen een kijkje nemen in de omgeving.

Meer informatie:

  • Bekijk onze huizenzoeker voor het actuele aanbod, per gemeente. Met 'uitgebreid zoeken' kunt u zien welk aanbod direct beschikbaar is.
  • Op Nieuwbouwdag.nl vindt u de projecten die tijdens landelijke nieuwbouwdagen open zijn.