Hoe werkt het financieringsvoorbehoud?

U kunt het koopcontract ontbinden als banken u geen hypotheek willen verstrekken. Of als uw maandlasten hoger zijn dan u in het koopcontract bent overeengekomen. Dit heet het financieringsvoorbehoud.

Maximale hypotheeklast

Het financieringsvoorbehoud is omschreven in artikel 8 van de model koop-/aannemingsovereenkomst. In dit artikel vult u de hypotheeklast in die u maximaal per maand wilt betalen. Het gaat hier dus om de maandelijkse kosten aan rente en aflossing. Bij een levenshypotheek gaat het om de rente plus de premie. Om welke hypotheek het ook gaat, u weet vooraf wat u per maand gaat betalen. Let op: het gaat hier om de bruto maandlast. Dat is dus zonder de hypotheekrenteaftrek.

Bijzonderheden vastleggen

Er zijn verschillende hypotheekvormen en looptijden mogelijk. Heeft u bijzondere wensen, dan doet u er verstandig aan deze vast te leggen. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat u het contract niet kunt ontbinden als dat nodig is. Kiest u bijvoorbeeld voor een looptijd van twintig jaar in plaats van de gebruikelijke dertig, dan zijn de maandlasten hoger. De ontwikkelaar kan dan van u vragen om nieuwe offertes aan te vragen met een langere looptijd.

Geen passend hypotheekaanbod

U heeft na het ondertekenen van het koopcontract twee maanden de tijd om de financiering rond te krijgen. Als dit niet lukt, kunt u de koop ontbinden. U moet dan kunnen aantonen dat de bruto maandlast in uw hypotheekoffertes hoger is dan het maximumbedrag dat u in het koopcontract heeft vastgelegd. Lange tijd had u minimaal twee afwijzingen nodig om de koop te ontbinden. Tegenwoordig is steeds vaker één afwijzing voldoende. Informeer goed wat in uw situatie van toepassing is.

Ontbinden: hoe?

U ontbindt de koopovereenkomst per aangetekende brief of faxbericht met verzendbevestiging. Dit doet u binnen acht dagen na het verlopen van de termijn voor vervulling van de ontbindende voorwaarden. Meer informatie over het ontbinden van de overeenkomst leest u in Vraag & Antwoord: Juridisch – Wat zijn ontbindende en opschortende voorwaarden?

Hypotheekofferte niet meer geldig: wat nu?

Een hypotheekofferte is beperkt geldig. Het kan dus gebeuren dat de offerte verloopt vóór de levering van uw huis. Als u de offerte niet kunt verlengen, moet u een nieuwe aanvragen. Dat is vooral vervelend als in de tussentijd de rente is gestegen en uw maandlasten daardoor hoger uitpakken. Een kleine troost: u kunt de koop ontbinden als de maandlasten hoger worden dan u in het koopcontract bent overeengekomen. U kunt dit allemaal vrij gemakkelijk voorkomen door een offerte voor een jaar af te sluiten.