Hoe gaat betalen in termijnen?

U betaalt een nieuwbouwhuis dat nog niet is opgeleverd of zelfs nog niet in aanbouw is, in termijnen. Deze termijnen zijn gekoppeld aan de voortgang van de bouw.

Betaling volgt voortgang bouw

U kunt een nieuwbouwhuis al kopen voordat de bouw is gestart. U betaalt dan niet direct het volledige aankoopbedrag, maar kleinere bedragen in termijnen. U volgt hiervoor een betalingsschema, dat gekoppeld is aan de voortgang van de bouw. Eerst betaalt u de grond. Vervolgens betaalt u in een aantal termijnen de aanneemsom.

Aantal termijnen variabel

Bij huizen met het Keurmerk GarantieWoning, is het aantal termijnen heel precies voorgeschreven. Enkele voorbeelden:

  • Bij een eengezinshuis met één woonlaag dat traditioneel gebouwd wordt, betaalt u in vijf termijnen.
  • Koopt u een huis met zes woonlagen, waarbij de gevels pas later gesloten worden, dan betaalt u in elf termijnen.
  • Voor appartementen gelden in de regel acht termijnen.

Mijlpalen voortgang bouw

De eerste mijlpaal is de start van de bouw. Dit is het moment waarop u de eerste termijn betaalt. Deze bedraagt altijd tien procent van de aanneemsom. Na de start van de bouw volgen nog meer mijlpalen. Zoals het gereedkomen van de ruwe vloeren van de begane grond en, bij eengezinswoningen, de verschillende verdiepingen, het gereedkomen van de binnenspouwbladen en de buitengevel, het waterdicht maken van het dak, het gereedkomen van het stuc-, spuit- en tegelwerk en de oplevering. De laatste twee termijnen zijn vaste percentages van de aanneemsom, respectievelijk twintig en tien procent.

Wanneer betalen?

De grond betaalt u altijd bij de levering bij de notaris. Is de bouw al gestart, dan betaalt u op dat moment ook de reeds vervallen termijnen. De volgende termijnen moet u betalen binnen twee weken na ontvangst van de factuur. U moet nooit vooruit betalen. De belangrijkste reden hiervoor is dat u dit bedrag hoogstwaarschijnlijk kwijt bent als de bouwer failliet zou gaan.

Meer informatie: