Kattenluikje, afzuigkap of dakkapel. Kan dat nog?

Een energiezuinig nieuwbouwhuis is met zorg ontworpen en gebouwd. Als het goed is, is alles met elkaar in balans. Wordt die balans verstoord, dan kan dat ten koste gaan van comfort en de energieprestatie.

Verandering van de thermische schil

De thermische schil is de hele omtrek van het huis: begane-grondvloer, gevels en dak, inclusief kozijnen en ramen. In een energiezuinig huis is de thermische schil goed geïsoleerd en kierdicht. De capaciteit van de installaties is daarop afgestemd. Het is belangrijk dat u de thermische schil handhaaft. Doet u dat niet, dan kan de energiebalans verstoord. Ook al gaat het om onbeduidende ingrepen zoals een kattenluikje in de keukendeur of een (extra) afzuigkap. Als u dat wilt, overleg dan met de leverancier van uw huis welke mogelijkheden er zijn. Voor grotere ingrepen zoals een dakkapel of een uitbouw, zult u een aannemer inschakelen. Maar ook als een professioneel bedrijf een verbouwing uitvoert, wordt het energieconcept veranderd. Niet iedere aannemer gaat daar goed mee om.

Comfortverlies

Een verandering in de thermische schil kan ten koste gaan van de luchtdichtheid van het huis. Dat verstoort het ventilatiesysteem: op sommige plekken ontstaat tocht en op andere plekken is er te weinig frisse lucht. Ook vloerverwarming of wandverwarming kan van slag raken. Als warmte ongecontroleerd naar buiten vliegt, is de capaciteit van de verwarming in sommige kamers misschien niet meer voldoende. Of misschien is de capaciteit voldoende, maar gaat u ongemerkt veel meer energie gebruiken.

Oplevergarantie

De bouwer of ontwikkelaar van uw huis geeft bij oplevering garanties af. Meestal vervallen die wanneer u iets aan de thermische schil verandert. Wanneer u uw huis wilt aanpassen, is het aan te raden hiervoor advies in te winnen bij de oorspronkelijke ontwikkelaar of bouwer ervan. Die kan u adviseren over wat u wel en niet kunt doen.

Meer informatie:

  • Raadpleeg de garantiebepalingen van de leverancier van uw huis.