Funda

Funda is voor veel consumenten de eerste site waarop zij gaan kijken als zij een ander, bestaand, huis zoeken. Het is dé site van de woningmakelaars. De aangesloten makelaars kunnen ook nieuwbouwaanbod op Funda plaatsen.

Alleen toegankelijk voor NVM-makelaars

Funda is een commercieel bedrijf, waarvan de aandelen grotendeels in handen zijn van makelaars en van de NVM, de branchevereniging van makelaars. Funda is wat dat betreft marktleider. Alleen NVM-makelaars kunnen aanbod op Funda plaatsen.

Bestaande bouw en nieuwbouw

Het merendeel van het aanbod op Funda bestaat uit bestaande woningen van particulieren die via een NVM-makelaar worden verkocht. De nieuwbouwmakelaars die bij de NVM zijn aangesloten, kunnen het aanbod dat zij voor ontwikkelaars en andere partijen verkopen of verhuren, ook op Funda plaatsen. Funda toont dit nieuwbouwaanbod op projectniveau, met de mogelijkheid het aanbod op woningniveau te bekijken.

Achter de schermen

Voor plaatsing van nieuwbouw betaalt de ontwikkelaar een bedrag per project. De verkopende makelaar krijgt de contactgegevens van consumenten die interesse hebben getoond voor een bepaald huis. Wanneer de ontwikkelaar extra betaalt, komt zijn project bij Nieuwbouwproject in beeld en hoger in de zoekresultaten.

Niet alle nieuwbouw op Funda

Veel, maar lang niet alle nieuwbouwwoningen worden verkocht door makelaars. Ontwikkelaars die geen gebruik maken van een makelaar, kunnen hun nieuwbouwaanbod niet op Funda plaatsen. Ook wanneer de betrokken makelaar geen NVM-lid is, komt het aanbod niet op Funda.

Overlap met Niki

Veel woningen die u op Niki vindt, ziet u terug bij Funda en omgekeerd. Maar, zoals gezegd, lang niet alle nieuwbouw komt op Funda. Er zijn ook ontwikkelaars die hun woningen via een NVM-makelaar wel op Funda plaatsen en niet op Niki. Kortom, als u al het nieuwbouwaanbod wilt bekijken, dan moet u zowel Niki als Funda in de gaten houden.