Financiële mogelijkheden in kaart brengen

Hoeveel mag ik lenen? Welke maandelijkse lasten kan ik aan? En zijn er ondersteunende regelingen? Met de antwoorden op dit soort vragen brengt u uw financiële mogelijkheden om een huis te kopen of te huren, in kaart.

Normen voor maximale hypotheek- of huurlasten

Geldverstrekkers en verhuurders hanteren normen voor wat u maandelijks mag uitgeven aan uw hypotheek of huur. Dat kan ertoe leiden dat u dat droomhuis niet kunt kopen of huren, al had u dat misschien wel verwacht.

Financiële ruimte

Uw financiële ruimte wordt bepaald op grond van uw inkomen, eigen vermogen, schulden en verplichtingen. Verder is uw uitgavenpatroon van belang; hoeveel wílt u eigenlijk aan wonen uitgeven, in relatie tot uw andere uitgaven? En mochten uw woonwensen uw financiële mogelijkheden te boven gaan, onderzoek dan of u in aanmerking komt voor een ondersteunende regeling (als u wilt kopen), of een tegemoetkoming in de huur (als u wilt huren).

Meer informatie:

Onder Vraag & antwoord: Financiën vindt u meer informatie om u te helpen uw financiële mogelijkheden in beeld te brengen. U kunt ook direct het antwoord op een van de onderstaande vragen bekijken.