Wat betekent EPC, Energielabel A en nul-op-de-meter?

Leveranciers van nieuwbouwwoningen gebruiken verschillende begrippen om aan te geven hoe goed hun woningen scoren qua energiegebruik. Maar wat betekenen al die begrippen?

Energieprestatiecoëfficiënt (EPC)

De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van uw huis is bepalend voor het woninggebonden energiegebruik: de energie voor verwarming/koeling, ventilatie en warm water. Hoe lager de EPC hoe minder energie het huis gebruikt. Sinds 1 januari 2015 is de EPC van een nieuwbouwwoning maximaal 0,4. Voor een woning met een hogere EPC mag de gemeente geen bouwvergunning (omgevingsvergunning) afgeven. Maar let op: in een groot vrijstaand huis met een EPC van 0,4 gebruikt u méér energie dan in een klein appartement met eenzelfde EPC.

Energielabel A

Ieder nieuwbouwhuis heeft tegenwoordig een Energielabel A. Het energielabel wordt bepaald op basis van de getroffen bouwkundige maatregelen en de toegepaste installaties in huis. Net als bij de EPC heeft het energielabel alleen te maken met woninggebonden energiegebruik en gebruikt een klein huis met label A minder energie dan een groot huis met eenzelfde label.

Energieneutraal

Een energieneutraal huis wordt ook wel nul-energiewoning, energie-nulwoning, energiebalanswoning of EPC-0-woning genoemd. In zo’n huis wordt het gebouwgebonden energiegebruik (verwarming/koeling, ventilatie en warm water) opgewekt met duurzame energie, zoals zonnepanelen op dak. De energie die u gebruikt voor verlichting en huishoudelijke apparaten wordt hierbij niet meegeteld.

Nul-op-de-meter

In een Nul-op-de-meterwoning staat de energiemeter aan het eind van een jaar in principe op dezelfde stand als aan het begin van het jaar. Uw totale energiegebruik is dan gecompenseerd door de levering van energie door uw zonnepanelen op dak: gebouwgebonden én huishoudelijk. Sommige leveranciers van Nul-op-de-meterwoningen garanderen dat onder bepaalde voorwaarden in een prestatiecontract. Dat wil overigens niet zeggen dat u voor energie niets hoeft te betalen. U betaalt nog wel aansluitkosten.

Zelfvoorzienend

Een zelfvoorzienend of autarkisch huis is niet aangesloten op energienetten voor aardgas, warmte of elektriciteit. Alle benodigde energie wordt door het huis zelf opgewekt en eventueel opgeslagen. In de seriematige woningbouw komen deze huizen niet voor.

Meer informatie: