Aanbod

Waar moet u beginnen met zoeken naar een nieuwbouwhuis? Het aanbod is verspreid over een groot aantal websites. Om u op weg te helpen, lichten we hieronder een aantal mogelijkheden toe.

Niki

Een belangrijke site waarop u het aanbod van nieuwbouw huur- en koopwoningen kunt vinden, is Niki. Deze site is een initiatief van talrijke projectontwikkelaars.

Actueel, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk

Niki.nl is de zoekmachine waarin het overgrote deel van de nieuwbouwhuizen in Nederland overzichtelijk bij elkaar is gebracht. De site bevat actuele en betrouwbare informatie en is zeer gebruiksvriendelijk. U vindt op Niki zowel nieuwbouw koop- als nieuwbouw huurhuizen, van tussenwoningen tot penthouses en van compacte studio's tot riante vrijstaande huizen. Verder staan er zelfbouwkavels op Niki.

Ook informatie over individuele huizen

In veruit de meeste gevallen geeft Niki niet alleen informatie op projectniveau, maar ook op het niveau van de individuele woningen. Dat betekent dat u van elk huis apart kunt zien wat de kenmerken zijn, wat de prijs is, en of het huis nog te koop, te huur, onder optie, verkocht of verhuurd is.

Projecten in voorbereiding

Bijzonder is dat Niki u ook informatie geeft over nieuwbouwprojecten die nog niet in verkoop of verhuur zijn, maar binnenkort op de markt zullen komen. Met één muisklik krijgt u een overzicht van deze 'projecten in voorbereiding'. Verder kunt u op Niki aangeven dat u voor een bepaald project belangstelling heeft. Niki verwijst in veel gevallen ook door naar een aparte projectsite, waar u vaak nog meer informatie over het project kunt vinden.

Open voor alle nieuwbouwaanbieders

Niki is een open en transparante website, met geen andere bedoeling dan u zo goed mogelijk te informeren over het nieuwbouwaanbod, en ervoor te zorgen dat vragers en aanbieders van nieuwbouwhuizen elkaar zo goed mogelijk kunnen vinden, tegen zo laag mogelijke kosten. Niki staat open voor alle nieuwbouwaanbieders en verwijst u direct naar hen door, zonder barrières en zonder verborgen kosten.

Funda

Funda is voor veel consumenten de eerste site waarop zij gaan kijken als zij een ander, bestaand, huis zoeken. Het is dé site van de woningmakelaars. De aangesloten makelaars kunnen ook nieuwbouwaanbod op Funda plaatsen.

Alleen toegankelijk voor NVM-makelaars

Funda is een commercieel bedrijf, waarvan de aandelen grotendeels in handen zijn van makelaars en van de NVM, de branchevereniging van makelaars. Funda is wat dat betreft marktleider. Alleen NVM-makelaars kunnen aanbod op Funda plaatsen.

Bestaande bouw en nieuwbouw

Het merendeel van het aanbod op Funda bestaat uit bestaande woningen van particulieren die via een NVM-makelaar worden verkocht. De nieuwbouwmakelaars die bij de NVM zijn aangesloten, kunnen het aanbod dat zij voor ontwikkelaars en andere partijen verkopen of verhuren, ook op Funda plaatsen. Funda toont dit nieuwbouwaanbod op projectniveau, met de mogelijkheid het aanbod op woningniveau te bekijken.

Achter de schermen

Voor plaatsing van nieuwbouw betaalt de ontwikkelaar een bedrag per project. De verkopende makelaar krijgt de contactgegevens van consumenten die interesse hebben getoond voor een bepaald huis. Wanneer de ontwikkelaar extra betaalt, komt zijn project bij Nieuwbouwproject in beeld en hoger in de zoekresultaten.

Niet alle nieuwbouw op Funda

Veel, maar lang niet alle nieuwbouwwoningen worden verkocht door makelaars. Ontwikkelaars die geen gebruik maken van een makelaar, kunnen hun nieuwbouwaanbod niet op Funda plaatsen. Ook wanneer de betrokken makelaar geen NVM-lid is, komt het aanbod niet op Funda.

Overlap met Niki

Veel woningen die u op Niki vindt, ziet u terug bij Funda en omgekeerd. Maar, zoals gezegd, lang niet alle nieuwbouw komt op Funda. Er zijn ook ontwikkelaars die hun woningen via een NVM-makelaar wel op Funda plaatsen en niet op Niki. Kortom, als u al het nieuwbouwaanbod wilt bekijken, dan moet u zowel Niki als Funda in de gaten houden.

Pararius

Pararius is de grootste onafhankelijke website met huurwoningen in Nederland. Vele professionele organisaties publiceren hun huuraanbod op deze site. U vindt er zowel nieuwbouw- als bestaande huurwoningen.

Alleen professionele aanbieders

Alleen professionele verhuurmakelaars kunnen hun huuraanbod publiceren op Pararius. Via deze verhuurmakelaars vindt u op Pararius het huuraanbod van beheerders, ontwikkelaars en woningcorporaties door heel Nederland. Zij betalen Pararius voor de plaatsing.

Gratis inschrijven voor consumenten

Als consument kunt u zich gratis op de website inschrijven. Zodra een huurhuis geplaatst wordt dat overeenkomt met uw zoekprofiel, geeft Pararius uw gegevens door aan de aanbieder. Deze kan dan contact met u opnemen over het betreffende huis. Wilt u zich niet inschrijven, dan kunt u op de site het aanbod bekijken.  

Lokale en regionale woonplatforms

Lokale en regionale woonplatforms zijn platforms waarin ontwikkelaars, makelaars, woningcorporaties, de gemeente en eventueel andere partijen samenwerken om nieuwbouwprojecten onder de aandacht te brengen.

Aanbod en informatie

De woonplatforms verschillen in opzet. Sommige beperken zich tot het online promoten van nieuwbouwhuizen. Bij andere vindt u niet alleen het nieuwbouwaanbod op de site, maar ook veel nieuws over de lokale woningmarkt in het algemeen, en de projecten in het bijzonder. U kunt zich bij deze platforms abonneren op een nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van nieuwe projecten die op de markt komen. Behalve online zijn veel woonplatforms ook offline actief, bijvoorbeeld door woonmarkten en open huizen dagen te organiseren. De verwachting is dat in steeds meer gemeenten en regio's dit soort lokale woonplatforms van de grond zal komen. De kosten voor de promotie, de nieuwsvoorziening en de evenementen worden gedragen door de deelnemende partijen.

Voorbeelden van lokale en regionale woonplatforms:

Projectsites

Tegenwoordig wordt van elk nieuwbouwproject wel een aparte site gemaakt. Een dergelijke projectsite biedt veel ruimte om de sfeer van het project goed over te brengen en u, als consument, optimaal te informeren.

Projectsite vinden

Veel projectsites worden via Niki of Funda gevonden. Maar u komt er ook als u in Google of een andere zoekmachine de projectnaam en de plaatsnaam intikt.

Sites van ontwikkelaars

Heel veel ontwikkelaars (en bouwers en beleggers) verstrekken ook informatie over de projecten die zij ontwikkelen en in verkoop of verhuur hebben op hun eigen website.

Ontwikkelaar vinden

U moet de naam weten van de aanbieder waarvan u het aanbod wilt bekijken. U kunt de naam bijvoorbeeld tegenkomen in een advertentie. De NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, heeft op haar website een ledenlijst staan. Veel van de NEPROM-leden ontwikkelen woningen, maar er zijn er ook die zich hebben gespecialiseerd in kantoren of winkels.

Andere sites

Daarnaast is er nog een groot aantal andere algemene sites waarop projecten te vinden zijn. Maar er zijn over het algemeen weinig nieuwbouwprojecten in verkoop of verhuur die niet op een van bovengenoemde sites te vinden zijn.